Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

PBL: 'Nederland moet eerlijker ingericht worden'

  •  
08-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Naardermeer

Uitzicht bij Stadzigt oude situatie

© Daniel Gulpers

Het nieuwe kabinet moet bij het inrichten van Nederland en het verdelen van de schaarse ruimte keuzes maken die toekomstbestendig zijn. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport. In het verleden is grond en ruimte voornamelijk gebruikt voor economisch gebruik, zoals intensieve veehouderij. "Juist nu Nederland voor zulke grote opgaven staat, begint zich dit steeds meer te wreken."

Meer balans in verdeling

De belangrijkste taak van het kabinet is om de ruimte weer eerlijker te verdelen. Waar nu de nadruk ligt op economisch gebruik, moet dit meer in balans komen met duurzaamheid, en de "belevingswaarde": wat burgers aan de ruimte hebben. Dat vraagt om meer verantwoordelijkheden voor het kabinet, waar deze taken nu nog goeddeels bij gemeenten en provincies liggen.

Dit vraagt soms om lastige keuzes, zeggen de onderzoekers. De politiek heeft deze besluiten juist te lang voor zich uitgeschoven.

Bereikbaarheid

Volgens het PBL moeten ook op het gebied van woningbouw toekomstbestendige stappen worden genomen. De onderzoekers zien dat "de aanvechting bestaat" om woningen zoveel mogelijk op eenvoudige locaties te bouwen. "Daarbij wordt de tijd die nodig is om de bijpassende infrastructuur aan te leggen uit het oog verloren", schrijft het PBL. Daardoor zijn sommige gebieden waar wel veel mensen wonen, slecht bereikbaar.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.