Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Patrijsparadijs op Wieringen

28 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
De overgang van steppe naar agrarisch landschap bleek een kleine stap voor de patrijs. De soort past zich uitstekend aan en gedijt goed op akkerland omringd door ruige dijken of bermen. Door intensivering van de landbouw is veel van deze ruigte verdwenen. In combinatie met de toepassing van insecticiden is hierdoor de hoeveelheid insecten sterk afgenomen. Dit is vooral desastreus voor de kuikens van de patrijs, die volledig afhankelijk zijn van dit dierlijk voedsel.

Aanpak op Wieringen

Het boeren op Wieringen gebeurt kleinschalig. Er zijn veel wintervoedselakkers en vogelakkers waar de patrijzen in de winter en de zomer genoeg voedsel kunnen vinden. Er zijn ook tuinwallen aangelegd waar de patrijzen beschutting vinden. Op Wieringen alleen zitten nu al zo’n 20 broedparen.

Inventariseren met geluid

Wim Tijsen inventariseert jaarlijks de patrijzen. Dit doet hij met vrijwilligers, maar met de corona-maatregelen gaan we alleen met hem op pad. Hij heeft zijn geluidsbox mee, waaruit het geluid van een patrijshaantje komt. De mannetjes in de omgeving reageren hier vervolgens op en hierdoor kan Wim tellen hoeveel reacties, dus individuen, er zijn. Hij doet deze telling in april, want dan gaan de mannetjes hun territoria afbakenen. Vooral in de ochtendschemer is de kans op patrijzen het grootst.

Vroege Vogels ontdekt Wieringen, vrijdag 29 mei 2020 om 19.50u op NPO 2!

Meer over:

patrijs, wieringen

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.