Vroege Vogels

Pas op voor overstekende reeën_15_07_2014

  •  
15-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
reeen_01.jpg

© Fotograaf: leniedoornkamp

Reeën kijken niet uit bij hun liefdesspel. Nu de bronsttijd is aangebroken, moeten weggebruikers vooral op de Veluwe en in de Achterhoek extra opletten om aanrijdingen te voorkomen. De reeën, die elkaar achterna zitten, rennen zo uit het bos de weg op.
Niet alleen
Daarvoor waarschuwt Staatsbosbeheer dinsdag. Volgens de natuurbeheerder jagen bronstige bokken de vrouwelijke reeën eerst op voordat ze hen bevruchten. De vrouwtjesdieren slaan op de vlucht. Een bestuurder moet erop verdacht zijn dat er direct achter een overstekende ree nog een of meer dieren over de weg rennen.
Aanrijdingen
Een wildaanrijding veroorzaakt voor duizenden euro's schade aan voertuigen. Jaarlijks worden er ruim 1000 reeën doodgereden. Vermoedelijk komen er nog veel meer dieren om door aanrijdingen, maar lang niet iedereen meldt zo'n voorval volgens de Wildbeheereenheid Gelderland.

Strafbaar

Doorrijden na een wildaanrijding is strafbaar. Een bestuurder moet de politie bellen. Als een gewond dier is gevlucht, sporen faunabeheerders het dier op. Wie grofwild (grote hoefdieren) heeft doodgereden mag het dier niet meenemen of aan een poelier geven. Ook dat is strafbaar, aangezien het om beschermde dieren gaat.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.