Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Partij wildernisvlees bevat te hoge gehalte dioxine en pcb's

  •  
20-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
meat-1030729_1920 vlees

© Pixabay

Natuurorganisatie FREE Nature riep in juli een partij wildernisvlees terug van runderen die grazen rond Slot Loevestein in het Gelderse Poederoijen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in dit vlees te hoge gehaltes aan dioxine en pcb's gevonden. Het was een raadsel hoe vlees van deze runderen, die vrij rondlopen in een natuurgebied, verontreinigd was geraakt.  

De NVWA is nu een groot landelijk onderzoek gestart, omdat bij runderen langs de Waal hoge concentraties van de giftige stof dioxine is gevonden. De NVWA houdt er in het onderzoek rekening mee dat het afkomstig kan zijn uit verontreinigd slib dat in voormalige zandafgravingen is gestort. Volgens toxicoloog Ron Hoogenboom van de Wageningen Universiteit kan de dioxine ook afkomstig zijn van de rivierbodem van de Waal. Vroeger loosden fabrieken grote hoeveelheden giftige stoffen in de rivieren en kwamen er giftige stoffen vrij bij het verbranden van plastics. Omdat ze moeilijk afbreken, blijven stoffen als dioxine lang in de bodem en grond zitten.

'Natuurlijk vlees'

FREE Nature beheert in diverse natuurgebieden in het land vrij rondlopende kuddes paarden en koeien. Vlees van deze dieren wordt al jaren aan particulieren verkocht als wildernisvlees, het "meest natuurlijke vlees van Nederland". De dieren krijgen namelijk nooit kunstmatige bijvoeding en ook geen medicijnen.

Dioxine en pcb's

De NVWA vond te veel dioxine en pcb's in een partij vlees van in maart geslachte runderen. Klanten die nog vlees van deze partij in de vriezer hebben liggen, moeten dat weggooien en kunnen een vergoeding krijgen. Omdat de verontreiniging niet verklaarbaar was, is ook een partij vlees van in juni geslachte runderen gecontroleerd. Daarin bleken opnieuw te veel voor de gezondheid schadelijke stoffen voor te komen. Dit vlees was nog niet verkocht en is vernietigd. Met vlees uit andere natuurgebieden van FREE Nature bleek niks aan de hand te zijn.

"Het nieuws is bij ons als natuurbeheerder hard aangekomen", aldus FREE Nature maandag. Staatsbosbeheer, beheerder van de natuur rond Slot Loevestein, is ingelicht. Omdat in het gebied Maas en Waal samenkomen, is ook Rijkswaterstaat geïnformeerd. Tot nu toe heeft niemand een bron van vervuiling ontdekt. Voorlopig worden er geen runderen uit het betrokken gebied geslacht.

Bron: ANP

Meer over:

wildernisvlees
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema15 jul. 2020 - 10:29

terrecht dat er ingegrepen is. vei.igheid boven alles

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.