NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Parlement blokkeert poging afzwakken natuurwetten

2 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
landschap_creatief_01.jpg

© Fotograaf: creatief

Het Europees Parlement heeft zich bijna unaniem tegen de pogingen van het Nederlandse kabinet gekeerd om de Europese natuurwetten te verwateren. De wetten worden momenteel tegen het licht gehouden en zowel de vorige als de huidige coalitie tracht al jaren deze gelegenheid aan te grijpen de wetten af te zwakken. 
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft zich vanaf het begin hier tegen verzet: "De Europese natuurwetgeving is een van de grootste successen van Europa. Indien goed uitgevoerd en gehandhaafd zijn ze een garantie voor rijke natuur met veel biodiversiteit. Verwateren zou een historische vergissing zijn." 
Stop achteruitgang
Al jaren kijkt natuurminnend Europa met enige vrees naar het Nederlands voorzitterschap. In eerste instantie werd vanuit het kabinet hard ingezet op het afzwakken van de vogel- en habitatrichtlijnen. Nadat landen als Duitsland, Frankrijk, Polen en Luxemburg zich uitspraken tegen het openbreken van de natuurwetten, begon Nederland langzaam bakzeil te halen. 
“Nu heeft het Parlement zich ook duidelijk uitgesproken tegen het verzwakken van de richtlijnen. Het zou ook bizar zijn geweest. Uit de tussentijdse evaluatie van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2010-2020 blijkt dat Europa de doelen niet gaat halen. We zullen alles uit de kast moeten halen om de achteruitgang te stoppen en daar is sterke wettelijke bescherming essentieel bij”, aldus Gerbrandy.
Bron: Gerben-Jan Gerbrandy (D66)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.