Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parlement: afbouw apen dierproef-centrum

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
c4d9e82391.jpg
Het beëindigen van omstreden dierproeven op apen in het Rijswijkse BPRC (Biomedical Primate Research Center) is een stap dichterbij gekomen, dankzij een aangenomen motie. Hiermee heeft het Nederlands parlement ingestemd met de afbouw van dit onderzoekscentrum. De afgelopen jaren trekt een groeiend aantal wetenschappers het nut van deze dierproeven op apen in twijfel. 
Wetenschap
Kritische wetenschappers benadrukken dat het aantal dierproeven fors gereduceerd kan worden. Professor Huub Schellekens (die zelf dierproeven heeft gedaan en werkzaam was bij het BPRC) voorziet geen grote problemen als het apencentrum binnen een aantal jaren wordt gesloten. Volgens hem is 85 procent van de dierproeven niet reproduceerbaar en daarmee niet wetenschappelijk verantwoord. 76 procent van de dierproeven vindt plaats zonder wettelijke verplichting. Van Dijk: ‘Onderzoek naar de afbouw van dierproeven op apen werd in het verleden gedaan door voorstanders van dierproeven of door het BPRC zelf. Het is tijd dat andere wetenschappers de kans krijgen om alternatieven voor te leggen.’ Wetenschappers, zoals hoogleraar Proefdierkunde Merel Riskes-Hoitinga, acht een halvering van het aantal proefdieren in 10 jaar reëel.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.