Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parkeren op zonne-energie op Aruba

  •  
16-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepanelen.jpg
Een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. In navolging van vergelijkbare experimenten op een fietspad in Noord-Holland, wil TNO daar ook mee aan de slag op Aruba. Het nieuwe TNO-filiaal Cariben wil deze proeven toepassen in een volledig duurzame woonwijk op Aruba. De plannen zijn onderdeel van de voorbeeldfunctie die het eiland voor Europa en de Zuid-Amerikaanse markt wil vervullen.
Energie voor woonwijk
De parkeerplaats levert energie aan de woonwijk. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht worden gebruikt om elektrische auto's op te laden. In de duurzame woonwijk worden naast de 'solarparkeerplaats' ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen.
Zon en zoute lucht
TNO wil op Aruba allerlei technieken testen die zijn bedoeld voor de Cariben en de Zuid-Amerikaanse markt. ,,Je denkt al snel dat de condities hier perfect zijn voor het gebruik van zonnepanelen maar het tegendeel is waar'', aldus Jan Ebbing van de TNO-afdeling Cariben op Aruba. ,,De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.''
Slim elektriciteitsnet
Zo zijn er meer technieken die TNO Cariben wil ontwikkelen die wel bestand zijn tegen zon en de zoute lucht. Aruba kan daarin een intermediair zijn omdat het land de Zuid-Amerikaanse cultuur en markt beter kent. Ook voor de Europese markt worden door TNO op Aruba nieuwe technologische oplossingen getest, zoals een slim elektriciteitsnet.
Netwerken
,,Hier kunnen we dat in het klein beter testen omdat het eiland is geïsoleerd. In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen. Het huidige net is niet geschikt voor veel decentrale duurzame bronnen.''
Algen
Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen. Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.