Vroege Vogels

Paringsdans van de egel

  •    •  
06-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1649 keer bekeken
  •  
egls1.jpg

© Fotograaf: Geitjes

Als je 's nachts ineens hitsig gesnuif uit de tuin hoort komen, dan zou dat zomaar eens de lange, luidruchtige paringsdans van twee egels kunnen zijn. In april en mei ontwaken de meeste egels uit hun winterslaap. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zich voor te planten.
Draaikonten
De egels gaan tegenover elkaar staan en besnuffelen elkaar met hun snuit. Vervolgens probeert het mannetje achter het vrouwtje te komen. Zij draait zich in eerste instantie van hem af. Zo kunnen ze wel uren rondjes om elkaar draaien voordat het tot een paring komt. Tijdens al dit gedraai, snuiven en briesen ze er op los. 
Een uitzonderlijk lange
Als het vrouwtje er klaar voor is, drukt zij zich tegen de grond en spreidt haar poten. Het mannetje klautert voorzichtig tegen haar achterkant aan en houdt haar stevig vast met zijn poten.
Het is niet precies bekend hoe hij het doet, maar hij lijkt haar stekels op het moment suprême goed te kunnen ontwijken. Wat wel helpt, is dat hij een uitzonderlijk lange piemel heeft. En ook tijdens de paring is het een herrie van jewelste.
egels
Fotograaf: Luffelen
Na de paring kunnen egels nog een tijdje bij elkaar blijven. Totdat de jongen bijna geboren worden, dan jaagt het vrouwtje de man weg.
Bron: Zoogdiervereniging
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.