Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Parende ringslangen langs Wagenings fietspad

22 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
De ringslang is onze grootste slang en kan tot 1,20 m lang worden. Ze zijn ongevaarlijk. Zelfs als je ze oppakt zullen ze niet bijten maar houden ze zich dood en scheiden ze een stinkende vloeistof af.

Er leeft een flinke populatie ringslangen op de Wageningse Berg. Met name in het vroege voorjaar zijn de dieren goed te zien. Wie er een klein uur rondloopt kan zo 20-25 ringslangen tegenkomen volgens Rèmon ter Harmsel van RAVON.

Paartijd voor de ringslangen

Vanaf eind maart worden de mannetjes wakker, die gaan dan in de zon liggen om sperma aan te maken. Twee weken later ontwaken de vrouwtjes en begint de paartijd tot half mei.

De mannetjes gaan tussen de dorre bladeren op zoek naar een vrouwtje en proberen met haar te paren. Het vrouwtje bepaalt wie ze toelaat. Er zijn dan groepjes met tot wel 20 in elkaar verstrengelde ringslangen te zien langs het fietspad onderlangs de Wageningse berg.

De ringslang is een watergebonden slang die hier vooral leeft van amfibieën in de vochtige uiterwaarden langs de Rijn.  

Vroege Vogels ontdekt Wageningen, vrijdag 22 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.