Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parende lieveheersbeestjes | Zelf Geschoten

  •  
28-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  

Als het paren voorbij is gaat dit vrouwtje op zoek naar een plek om haar eieren af te zetten. Dat doet ze vlakbij bladluizen, waar haar larven straks van kunnen smullen. Gefilmd door Kirsten Pouwels.

Eitjes leggen 

Dit lieveheersbeestje is eitjes aan het leggen! Over een aantal dagen zullen de larven eruit kruipen en later transformeren tot lieveheersbeestje. Deze video is van Petra Eigenraam.

Uit de pop

De larve van het lieveheersbeestje eet totdat zijn huid als het ware openbarst. Onder de oude huid bevindt zich een nieuwe huid, vochtig en zacht. De larve hecht zich aan het blad en verandert in een pop van ongeveer 3,5 millimeter groot. De verpopping duurt zeven tot tien dagen.

Daarna komt het volwassen lieveheersbeestje tevoorschijn, door uit de pophuid te scheuren. Op het moment dat het lieveheersbeestje uit de pop komt, heeft het gele dekschilden zonder patronen. Later kan het lieveheersbeestje nog verkleuren bijvoorbeeld rood of zwart.

Dit lieveheersbeestje kruipt uit zijn pop. Het beestje is geel en heeft nog geen stippels, die krijgt hij later pas. De video is van Dieuwertje Broersma.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.