Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parende kleine plevieren, gladde slang en familie bergeend | Zelf Geschoten

  •  
02-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2873 keer bekeken
  •  

Parende kleine plevieren, een gladde slang en familie bergeend komt voorbij. Deze filmpjes en meer zie je deze week in Vroege Vogels TV over het Holtingerveld. En het winnende filmpje is van de spelende wezels van Jessica Dik!

Hieronder lees je meer over alle video's:

Het speelkwartier is begonnen! Deze wezels gebruiken een gangenstelsel om verstoppertje te spelen. Het kleinste roofdier van Nederland is de wezel. Deze marterachtige past door een gaatje van maar 28 millimeter! Lees hier meer over dit bijzondere diertje.

Wezel_jansweijer

Wezel

© Fotograaf jansweijer

Wild zwijn met frislingen

Wilde zwijntjes worden ook wel frislingen genoemd. Er is een pikorde onder de jongen en elk jong heeft een ‘eigen’ tepel waaruit deze drinkt. Gefilmd door Agaath Kooi vanachter een hek met een zoomlens. "Je hebt hier een losloopgebied voor honden naast het bos waar zwijnen en edelherten lopen," schrijft filmer Agaath. "De honden kunnen niet bij het wild komen vanwege de afrastering. De zwijnen en edelherten weten dit en trekken zich dus bijna niets aan van mensen en honden die daar lopen." 

wild zwijn

© jvriens

Gladde Slang 

Naast de adder en ringslang komt ook de gladde slang in Nederland voor. Maar je zult -m niet vaak zien, want hij leeft goed verstopt. Menno Bentveld gaat in Vroege Vogels TV de Pelen in, waar de gladde slang ook leeft. Kijk het fragment hieronder:

Parende kleine plevieren

Met opgezette borst komt het mannetje aantrippelen. En hup, erbovenop. Zo paren kleine plevieren met elkaar. Net zo snel is de paring weer voorbij. Gefilmd door Nanne Brugman. 

Eerder plaatsten we al een video van de balts van kleine plevieren. Die was helaas niet succesvol destijds: de man probeert de vrouw te verleiden door te ‘trappelen’, maar ze loopt steeds weg! Ze heeft nog geen interesse.

Familie bergeend

De duinen zijn van oudsher de ideale plek om te broeden voor de bergeend. Al vrij snel gaan de jongen met de ouders naar het water toe, zoals hier! Video van Rob van Esseveld. 

Bergeend kuikens gaan al snel met hun ouders het water op. Moeder bergeend is op zoek naar eten voor haar kleintjes. De jonge bergeendjes doen vrolijk hun moeder na, en steken zo hun kop in het water. De kleintjes zullen later zelf hun eten moeten zoeken, dus jong geleerd is oud gedaan!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.