Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parel in scheermes

  •  
31-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
parel.jpg
Deze zomer heeft Ine Klomp uit Apeldoorn op het strand bij De Koog een Amerikaanse zwaardschedes gevonden met een parel. Hoewel de schelpen van de Amerikaanse zwaardschedes al een tijdje op de Nederlandse stranden is te vinden, is er nog nooit eerder een parel gezien in deze soort. Mogelijk is dit de eerste vondst in Nederland. Ecomare is daarom erg benieuwd of er misschien meer vondsten bekend zijn.
Scheermes
Amerikaanse zwaardschedes, de langwerpige schelpen die veel mensen kennen als scheermessen. Ze komen oorspronkelijk van de Noord-Amerikaanse Atlantische kusten. De larven van dit schelpdier zijn eind jaren ’70 met het ballastwater van schepen in Hamburg terechtgekomen. Van daaruit verspreidden de zwaardschedes zich razendsnel naar Nederland.
Zandkorreltje
Parels ontstaan in allerlei soorten schelpen, wanneer per ongeluk een zandkorreltje of iets anders wat er niet hoort  in de mantel van het dier terecht komt. Zo'n vreemd voorwerp irriteert. Ter bescherming bouwt het schelpdier er een dun laagje parelmoer omheen. Zo lang het vervelende deeltje blijft zitten, worden er steeds meer laagjes omheen gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.