Vroege Vogels

Papegaaiduikers spoelen aan in Noord-Holland

  •    •  
06-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
papegaaiduiker

© Vliegende papegaaiduiker - Fotograaf jvbeilen

Op de Noord-Nederlandse kust, en met name op Vlieland, spoelen de laatste dagen papegaaiduikers aan. De meeste vogels zijn dood, maar opvangcentrum Ecomare op Texel probeert een nog levend gevonden dier op te lappen. Boswachter Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland denkt dat de vogels door een storm van zee richting land zijn geblazen.

Klimaatverandering

Papegaaiduikers komen in Nederland niet voor. De vogels lijken een beetje op een pinguïn en zijn felgekleurd. Ze broeden op rotsachtige eilanden in de Atlantische Oceaan. In de winter dobberen ze op zee. De papegaaiduiker is beschermd en neemt in aantal af door klimaatverandering en verstoring van nestelgebieden volgens Vogelbescherming Nederland.

Bijzondere gebeurtenis

Volgens Ecomare is het bijzonder dat er papegaaiduikers aanspoelen op de Nederlandse stranden. Het opvangcentrum heeft eerder alleen in 2017 zo'n vogel binnengekregen en met succes laten herstellen. De papegaaiduiker die nu is gevonden zit onder een warmtelamp in een drooghok en heeft de eerste dagen in de opvang overleefd. Het dier krijgt zalmpap via een sonde. De dierverzorgers zijn voorzichtig positief over herstel, aldus Ecomare.

De dode papegaaiduikers zijn naar het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) gebracht. Daar proberen onderzoekers te achterhalen waaraan de dieren zijn overleden en hoe ze op Vlieland terecht zijn gekomen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.