Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pantera gaat poema proberen te vangen

  •  
16-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_300044.jpg
Burgemeester R. Robbertsen van Ede heeft donderdag besloten de stichting Pantera uit Nijeberkoop in te huren om de loslopende poema op de Veluwe te vangen. Het is de bedoeling dat medewerkers van Pantera het dier levend te pakken krijgen, zoals de stichting de afgelopen dagen heeft gezegd te kunnen doen.
Pantera heeft voorlopig van vrijdag tot en met dinsdag de tijd om het roofdier te vangen. Volgens een woordvoerster van de gemeente in voor Pantera gekozen omdat deze stichting specifieke kennis heeft op het gebied van de omgang met katachtigen.
Het besluit van de gemeente is in overleg met onder meer de Dierenbescherming en de stichting AAP genomen. Een team politiemensen en marechaussee blijft surveilleren op en rond de Ginkelse Hei, waar het dier donderdagmorgen nog een keer is gezien door een voorbijganger.
Pantera is volgens een verklaring blij dat de poema nog een kans krijgt. In de afgelopen dagen was het beleid het beest dood te schieten, aangezien deskundigen de politie hadden verzekerd dat verdoven geen optie was. Daarvoor zou een jager te dicht bij de poema moeten komen met alle risico's van dien.
Volgens directeur A. van de Valk van Pantera is verdoven echter wel degelijk mogelijk op een grotere afstand. Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft woensdag al aangeboden de poema te huisvesten, als jagers het dier levend kunnen vangen.
De gemeente adviseert wandelaars en fietsers in de Veluwse bossen niet van de paden en wegen te gaan. De politie drong er eerder op aan dat iedereen voorlopig uit het natuurgebied weg zou blijven omdat de poema levensgevaarlijk kan zijn. Maar volgens de gemeente is de situatie overdag niet gevaarlijk, zolang natuurliefhebbers goed opletten en niet dwars door de bossen gaan trekken. In de schemering en 's nachts wordt betreden van het mogelijke leefgebied van de poema dringend afgeraden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.