Vroege Vogels

'Pandastage' in China

  •    •  
15-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pandabeer.jpg
Twee verzorgers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan volgende maand in China een maand op 'pandastage'. De medewerkers gaan dan specifieke kennis vergaren over de zwart-witte beren, waarvan er eind van het jaar twee naar Nederland komen.
Paren
Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark vertelt dat het eerste bezoek aan het pandacentrum in het centraal gelegen Wolong erg belangrijk is, omdat het paarseizoen dan begint. ,,Onze verzorgers kunnen dan ook dat proces meemaken, want wij hopen dat onze reuzenpanda's straks ook in Nederland gaan paren'', aldus de Lange. Een eventuele spruit mag dan nog vier jaar in het dierenpark Rhenen blijven. De kans is erg klein dat er nakomelingen komen omdat panda's nu juist dieren zijn waarbij de voortplanting het grote struikelblok is.
Gasten
De twee gastpanda's blijven maximaal vijftien jaar in Nederland. Nu leven Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) nog gescheiden van elkaar in Chinese fokcentra. In het najaar worden ze in een centrum samengebracht. Daar gaan de twee verzorgers uit Ouwehands dan ook naartoe om uiteindelijk gezamenlijk met een Chinese pandaverzorger naar Nederland te komen.
Kosten
De samenwerking met China houdt in dat het dierenpark ieder jaar 1 miljoen dollar overmaakt. Dat geld wordt gebruikt om de panda-populatie in stand te houden. ,,Daar gaat een heel natuurbeschermingsprogramma achter schuil. Het is erg moeilijk om deze bedreigde diersoort in stand te houden. De vrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar en dan moet het mannetje er ook maar net zin in hebben.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.