Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pallas eekhoorn

  •  
11-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Pallas_eekhoorn_VZZ_01.jpg
De Pallas eekhoorn ( Callosciurus erythraeus ) is een uit China afkomstige soort die zich in Nederland heeft gevestigd. Waarschijnlijk zijn ze hier terecht gekomen, doordat enkele eekhoorns uit de handen van een dierenhandelaar zijn ontsnapt. De nakomelingen van deze dieren leven nu nog steeds in de bossen van Weert en vormen een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn.
Met een lichaamslengte van 20-26 centimeter is de Pallas eekhoorn ongeveer even groot als de rode eekhoorn. Beide soorten zijn te van elkaar te onderscheiden aan de kleur van de vacht. De Pallas eekhoorn is namelijk olijfgroen tot bruin van kleur in tegenstelling tot de roodbruine kleur van de rode eekhoorn. In de richting van de buik wordt de olijfgroene tot bruine kleur van de exotische eekhoorn steeds oranjeroder. De buik is echter meestal niet goed te zien. De staart valt wel erg op en neemt met 16-20 centimeter bijna de helft van het hele lichaam van het dier in beslag. De kleur van de staart loopt van de olijfgroene tot bruine kleur over naar een opvallende grijze kleur aan de achterste helft van de staart.
In China komt de eekhoorn voornamelijk voor in bossen met altijd groene bladeren. In de winter vallen deze bladeren dus niet van de bomen af. Daar leeft het van vruchten, zaden, noten en insecten. In Nederland is de eekhoorn onder andere te vinden in loofbossen, waarvan de bladeren in de winter wel afvallen. Het dier eet hetzelfde voedsel als in China, maar heeft zich wel aangepast aan de inheemse vruchten, zaden, noten en insecten van Nederland.
Bron: VZZ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.