Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paling zit vol met gif

  •  
19-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2036 keer bekeken
  •  
paling

Paling

© hbrummelhuis

De ‘panda van de zee’, de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat de vette vis vol kan zitten met giftige stoffen als dioxines en PCB’s. Paling die gewoon nog wordt verkocht en wordt gegeten. Ondanks de risico’s voor de volksgezondheid. In Vroege Vogels een gesprek met toxicoloog Christien Absil van de Good Fish Foundation en Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D’66. Hij heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van dit rapport. 

Hoger dan toegestaan

De onderzochte paling is gevangen op een aantal plekken in het IJsselmeer. Onder andere bij Urk hebben de Wageningse onderzoekers exemplaren aangetroffen met te hoge concentratie van deze giftige stoffen in het lichaam, dan is toegestaan. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb’s. Inmiddels zijn deze stoffen verboden. Maar jarenlang kwamen ze vrij bij verbrandingsprocessen en sloegen ze neer op de bodem. En omdat juist de paling op de rivierbodem leeft en zich voedt met algen en bodemdieren, krijgt de vette vis verhoudingsgewijs veel van dit gif binnen. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal. Wat de gevolgen zijn voor de paling zelf is nog niet helemaal duidelijk. Al zijn er aanwijzingen dat een teveel van dit soort stoffen effecten kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de vis. Bij de mens kunnen dioxines op termijn kanker veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren.

Uitzending Zembla

zembla250.jpg
In 2010 besteedde onderzoeksprogramma Zembla ook al aandacht aan de ‘dioxinepaling’. Uit het tv-programma bleek toen dat belangrijke onderzoeksinstituten, die de overheid adviseren, waarschuwden voor het dioxinegehalte van de paling. Het ministerie van LNV zou deze adviezen destijds in de wind hebben geslagen. Toenmalig landbouwminister Gerda Verburg kondigde na de uitzending aan ‘dit ernstige probleem aan te pakken’ en met de sector om tafel te gaan.

Sindsdien is het op verschillende plekken verboden om op paling te vissen, vanwege de hoge concentratie van giftige stoffen als dioxine en pcb’s. Zo werd in april 2011 het gehele Nederlandse stroomgebied van de Rijn en de Maas gesloten voor de aalvangst.

Het onderzoek van de Universiteit Wageningen is hier te vinden.
Vogels die palingen eten zijn bijvoorbeeld aalscholvers en reigers. Jacques Westerveen maakte deze onderstaande video op de Hoornse dijk in Groningen. De blauwe reiger werkt met moeite een paling naar binnen:

Meer over:

paling
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor