Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wrede paddenziekte myiasis nu ook op de Wadden

23 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Paddenziekte
Op de waddeneilanden is de paddenziekte myiasis aangetroffen. De aandoening wordt ook wel huidmadenziekte genoemd. Eenmaal geïnfecteerd met de kwaal sterven de padden een wrede dood. Eerst worden hun neusholten aangevreten, daarna de ogen en hersenen geconsumeerd en vervolgens zullen zij sterven. De veroorzaker van dit euvel voor de pad is de groene paddenvlieg. Op het vasteland is het geen onbekend verschijnsel, maar nu zijn er ook op de Waddeneilanden berichten binnengekomen.

Parasiet

De eitjes van de groene paddenvlieg worden afgezet op de rug van de pad. Hier kan de pad niet bij en blijven de eitjes tot ze uitkomen. Vervolgens kruipen ze naar de neusholte om zich te voeden. De geparasiteerde padden zijn gemakkelijk te herkennen. Normaal laten ze zich overdag niet zien, maar als ze zijn aangetast door de paddenvlieg vertonen ze zich zelfs in de volle zon.

Opvallende vlieg

De groene paddenvlieg is een opvallende verschijning. Hij heeft grote bruine facetogen, een felle metallic groene thorax en is bekleed met borstelig zwarte haren en een paar vliezige, donker geaderde, doorzichtige vleugels. Hij is familie van de bromvlieg en de wetenschappelijke naam luidt Lucilia bufonivora.

Zieke pad melden

De huidmadenziekte werd op 13 augustus 2007 voor het eerst in Nederland gefotografeerd door een medewerker van de Stichting Ravon. Bij deze stichting komen vaak meldingen binnen over zieke padden en zij registreren dan ook alle gevallen. Indien je zelf een zieke pad hebt gezien meldt deze dan via de website: www.telmee.nl.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.