Vroege Vogels

Paddentrek in volle gang

  •    •  
22-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pad_fotowedstrijd.jpg
De paddentrek is goed op gang. Vrijdag was er een piek te zien in de migratie van padden vanuit hun overwinteringsplaatsen naar sloten, poeltjes, plassen, meertjes en andere watertjes om zich voort te planten. Niet alleen de padden vertonen zich, ook kikkers en salamanders begeven zich 'op straat'.
De padden moeten wegen oversteken om hun doel te bereiken, een riskante reis. Vele sneuvelen onderweg, platgereden door auto's, brommers en fietsen. Een enkeling komt om onder de schoen van een voorbijganger.
Op de website padden.nu van paddenwerkgroepen is te zien dat de amfibieën heel aarzelend op 12 maart in beweging kwamen. Hun aantallen waren toen nog klein. Afgelopen maandag waren het er al meer. Met het oplopen van de temperatuur ontwaakten er steeds meer uit hun winterslaap. Vrijdagavond waren de omstandigheden optimaal voor de padden, lekker zwoel en vochtig.
De werkgroepen telden vrijdag bijna zesduizend zogeheten gewone padden (Bufo bufo), ruim tweehonderd kleine watersalamanders, ongeveer tweehonderd heikikkers en honderd bruine kikkers. Zaterdag en zondag waren ook goede trekdagen, maar wel iets minder dan vrijdag. Wel waren er meer bruine kikkers te zien, een stuk of 350. Ook werden zaterdag de eerste kamsalamanders gesignaleerd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.