Vroege Vogels

Paddenstoelen piepen uit de grond

  •  
20-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Dwergwieltje

© Dwergwieltje. Fotograaf: Euroblinkie

Veel paddenstoelen hebben vocht nodig om zich te ontwikkelen, maar te veel regen is ook niet goed. De wolkbreuken van afgelopen weken zorgden voor een overvloed aan water. Nu het wat droger wordt, krijgen paddenstoelen weer een kans.

Paddenstoelentijd

De herfst is bij uitstek een goed seizoen voor de paddenstoelen. In warme en vochtige omstandigheden groeien paddenstoelen extra snel. Daarnaast leven schimmels van de afbraak van levend en dood materiaal. In het najaar is er veel voedsel beschikbaar in de vorm van afgevallen bladeren en takken.

Zichtbare schimmel

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. Ze vormen maar een klein gedeelte van de totale schimmel. Het grootste gedeelte van de schimmel bestaat uit een netwerk van hele dunne draden in de grond of tussen de cellen van de gastheer. Dit netwerk wordt het mycelium genoemd.
Mycena's op een dennenappel

© Mycena's op een dennenappel. Fotograaf: ikjelle

Kleine mycena's op een dennenappel. Fotograaf: ikjelle
Witte oorzwammetjes komen meestal voor afgevallen takken van loofbomen. Fotograaf: leenkuiper

Groei van de paddenstoel

De vorm van een jonge paddenstoel kan flink verschillen van de vorm van een oude paddenstoel. Sommige zwammen beginnen in de vorm van een ton om vervolgens te veranderen naar een uitgespreide kegel, zoals soorten van de inktzwam.
Inktzwam

© Inktzwam. Fotograaf: gilles147

Jonge inktzwammen. Fotograaf: gilles147
Oude geschubde inktzwam

© Oude geschubde inktzwam. Fotograaf: Dirk Slijkhuis

Groepsvorming

Paddenstoelen groeien vaak in groepen bij elkaar. Zo kun je grote aantallen van een soort op dezelfde plek aantreffen. Een van de soorten die je op dit moment in bundels bij elkaar kunt vinden is de gewone zwavelkop. Ook zwavelkoppen veranderen in de loop van de tijd van vorm.
Jonge zwavelkoppen

© Jonge zwavelkoppen. Fotograaf: SjanivanOphemert

Paddenstoelen flat

© Gewone zwavelkop. Fotograaf: ladylove40

'Paddenstoelenflat' van gewone zwavelkoppen. Fotograaf: ladylove40

Ga op paddenstoelenexcursie

Als het komende tijd niet te droog of te warm wordt, belooft het een mooi paddenstoelenjaar te worden. Ga op eigen houtje of onder begeleiding van een gids op pad om met eigen ogen de mooiste paddenstoelen te bewonderen. Vergeet niet een spiegeltje mee te nemen. Zo kun je ook een kijkje onder de hoed van de paddenstoel nemen.
Ook een mooie foto van paddenstoelen gemaakt? Plaats 'm op de fotopagina !

Meer over:

paddenstoelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.