Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paddenstoelen in je tuin, niet in de soep

  •  
14-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
paddestoel_01.jpg
Als het in de herfst begint te regenen en de nachttemperaturen nog boven het vriespunt blijven, schieten de paddenstoelen uit de grond. Niet alleen in bossen, maar ook in tuinen zie je de tijdelijke verschijningen massaal. Wie alleen over een gazon beschikt, treft maar een beperkt aantal, moeilijk van elkaar te onderscheiden, soorten in z’n tuin. Geniet ervan en laat ze staan, paddenstoelen leveren nuttig werk en de meeste soorten zijn toch niet geschikt voor de soep.
Hoogseizoen
Wie deze dagen nog eens door zijn tuin loopt of het gras afmaait heeft het vast en zeker al gemerkt: zelfs bij dit droge nazomerweer is het hoogseizoen van de paddenstoelen begonnen. Zwammen groeien meestal niet alleen, honderden steeltjes met hoeden duiken plots op in het gras. Maak je geen zorgen: deze paddenstoelen berokkenen geen schade aan je keurig gemaaide grasmat. Paddenstoelen die in gazons groeien zijn meestal opruimers van dode grasresten. Het aantal soorten dat in graslanden groeit is aanzienlijk kleiner dan het aantal dat je in bossen kan vinden. Toch is het op naam brengen van graslandpaddenstoelen daarom niet eenvoudiger, integendeel. De soorten die tussen het gras groeien zijn meestal kleine, grijze tot bruine paddenstoelen, waar microscopisch onderzoek voor nodig is om ze met zekerheid te determineren.
Sporenpoeder
De soorten herkennen tot op familieniveau is zelfs voor gevorderden geen koud kunstje. Een belangrijk kenmerk om te weten te komen tot welke familie een plaatjeszwam behoort is de kleur van het sporenpoeder, dat varieert van wit tot roze, bleekbruin, roestbruin tot zwart. Met enkel een blik op de bovenkant van de hoed kom je dus niet ver… draai er op zijn minst eentje om en bekijk de kleur van de plaatjes. Als je een foto wil maken om de naam van de paddenstoelfamilie op te zoeken, breng dan zeker de boven- en onderkant van de zwam in beeld.
Tekst & foto's: Roosmarijn Steeman, Natuurpunt Studie
Lees verder op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.