Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Padden tijdens trek gegrepen door bruine rat

  •  
22-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
paddentrek2_tonneke64.jpg

© Fotograaf tonneke64

De jaarlijkse amfibieëntrek van gewone pad en heikikker bereikt in de tweede helft van maart zijn piek. Afgelopen weken zijn er bij RAVON veel meldingen binnengekomen van dode dieren, met name padden, die op oevers zijn gevonden. De boosdoener is deze keer niet het autoverkeer, maar de bruine rat.

Huidgif

Predatie van amfibieën door ratten is goed te herkennen. De bruine rat scheurt kikkers, salamanders en padden aan de buikzijde open. Bij de kikkers eten de ratten spierweefsel en ingewanden weg, maar de padden worden opengescheurd en vervolgens nauwelijks opgegeten. De padden bevatten een huidgif en zijn een onsmakelijke hap voor de ratten. Het lijkt erop dat de padden vooral vanuit een soort reflex gedood worden. Na de aanval worden ze opengescheurd achter gelaten op de oever van het voortplantingswater. Op de oever kunnen dan meerdere padden per strekkende meter gevonden worden.

Bunzing

Ook van bunzingen is het bekend dat ze massaslachtingen onder padden kunnen aanrichten. De bunzing bijt de dieren echter in de nek, waardoor ze verlamd raken en als een levende voedselvoorraad in grote groepen bij elkaar liggen. Het vraatpatroon van de bunzing en de bruine rat is dus duidelijk anders. 
Bron: Nature Today , Stichting RAVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.