Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Padden die geen padden zijn

  •  
05-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
(Foto van Martijn Dorenbosch van Natuurbalans Limes Divergens)
Op de RAVON-dag op 8 november staan uiteraard reptielen, amfibieën en vissen centraal. Vroege Vogels pikt er dit jaar een visje uit met een verwarrende naam, want donderpadden zijn helemaal geen padden. Maar door hun duivelachtiguiterlijk hebben ze die naam gekregen. Zondag: donderpaddennieuws.
Tot nu toe dachten onderzoekers dat we één soort donderpad in Nederland hadden, de rivierdonderpad ( Cottus gobio ). Voor taalliefhebbers nog een leuke toevoeging: hij wordt ook wel kwakbol of rivierknorhaan genoemd.
Recent onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de vissen die altijd voor Cottus gobio zijn uitgemaakt van een andere soort zijn. Bioloog Martijn Dorenbosch maakt op de RAVON-dag bekend dat we zelfs twee soorten donderpadden hebben in ons land. Allebei belangrijk en bedreigd genoeg om Europees beschermd te worden. 
Vroege Vogels gaat proberen zo'n vis te vangen. Uiteraard niet met een hengel en na korte tijd wordt de vis weer vrijgelaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.