Vroege Vogels

Pad sterft gruwelijke dood

  •  
22-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_170228.jpg

© Pad

''Wij noemen het wreed wat de padden overkomt , maar het is niet anders.''; De Kortenhoefse natuurliefhebber Jaap van der Berg reageert hiermee op een fenomeen, dat iedereen in de natuur kan zien gebeuren: de pijnlijke dood die heel wat gewone landpadden ( Bufo bufo ) ondergaan door toedoen van de groene paddenvlieg ( Lucilia bufonivora ). Het gedrag is niet seizoensgebonden.
De Vlieg bedient zich van een slimme voortplantingsstrategie. De vlieg legt haar eitjes namelijk in de holtes van de paddenkop, die de rol van gastheer krijgt opgedrongen. Uit de eitjes komen larven, die zich in de kop naar binnen vreten en dan aan de rest van de pad beginnen. De pad gaat er na dagen lijden aan dood.
Natuurfotograaf Bert Stam uit Egmond aan Zee ontdekte onlangs de paddendramaatjes in de vrije natuur. Hij zag door de zoeker dingen die hem deden gruwelen. Hij noemt wat hij zag ontzettend wreed en is er zo van ondersteboven dat hij zich afvraagt of er niet iemand iets moet doen. Per slot van rekening is genoemde pad, net als alle andere padden en kikkers in ons land beschermd.
Dat dit het hele jaar door gebeurt, geeft bioloog Engel Prins, ook een te denken. Hij ziet er een serieus gevaar in voor de paddenpopulatie.
Volgens Jaap van der Berg van IVN 't Gooi zijn het dingen die in de natuur gebeuren. Konijnen hebben ook last van ziektes. Moet je dan gaan ingrijpen? Hij vindt van niet. Het is typisch menselijk om dierlijk gedrag wreed te vinden. Jaap van de Berg vindt ook dat er ergens een grens is, maar waar trek je die grens, dat is de vraag. Hij zegt; "Wanneer de overheid voor dieren een beperkt leefgebied afbakent, zoals de Oostvaardersplassen, dan is er beheer nodig. Maar niet in de vrije natuur."
Bron: De Gooi- en Eemlander

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.