Paardenkastanjemineermotjesferomoon
• 25-07-2008
• leestijd 1 minuten
De kastanjebomen kleuren weer vroeg bruin dit jaar. De oorzaak is een minuscuul vlindertje. De rupsjes van deze 'mineermot' graven gangetjes door de bladeren. Misschien kan het schadelijke vlindertje bestreden worden met vallen met daarin een lokstof: het paardenkastanjemineermotjesferomoon.
Officieel mag de val met het milieuviendelijke bestrijdingsmiddel geen bestrijdingsmiddel heten. Dat zou namelijk betekenen dat hij aan diverse - dure!- wettelijke eisen moet voldoen. Hij mag formeel wel gebruikt worden als hulpmidel voor boomkwekers, die willen weten wanneer ze moeten spuiten tegen de motjes. Alleen als er motjes vliegen - lees: in de val komen - heeft spuiten zin. De lokstof kan zo een enorme besparing betekenen op het gebruik van chemicaliën.
Maar Silvia Hellingman van het bedrijf Biocontrole vertelt in onze reportage dat mensen die voldoende van deze vallen ophangen, bijvoorbeeld in een erg waardevolle, beeldbepalende kastanjeboom, dat die de boom op die manier voor een goed deel vrij kunnen houden van de schadelijke motjes.
Particulieren die een grote boom vrij willen houden van motjes door middel van vallen met lokstof, die moeten wel rekening houden met forse kosten. Een plastic val en iedere maand een blokje feromonen kost uiteindelijk ongeveer 200 euro per grote boom per jaar.
Meer informatie:
foto: Silvia Hellingman van Biocontrole en Ronnie Nijboer van boomkwekerij de Bonte Hoek inspecteren de inhoud van de mottenval.