Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Paarden lijden in bloedboerderijen

6 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Bloedboerderij

© Bloedboerderij in zuid-amerika, bron: dier&recht

Op zogenaamde bloedboerderijen in Zuid-Amerika worden van drachtige merries grote hoeveelheden bloed ‘geoogst’. De hormonen in het bloed worden gebruikt om de vruchtbaarheid van Nederlandse varkens en koeien te verhogen. In de EU is het aftappen van bloed bij paarden voor dit doel verboden. Farmaceutische bedrijven als CEVA, IDT Biologica en HIPRA importeren daarom hun hormoonproducten uit Argentinië en Uruguay.

Tien liter bloedafname per keer

Van tienduizenden drachtige merries wordt 2 tot 3 maal per week tot wel 10 liter bloed afgenomen om PMSG te onttrekken. PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropine) is een hormoon dat in de Europese veehouderij gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van varkens en melkkoeien te verhogen. 

Ernstig bloedarmoede bij de paarden

Het gevolg van het aftappen is dat de paarden ernstige bloedarmoede hebben en door een verlaagde weerstand veel infecties oplopen. Bovendien worden de dieren mishandeld tijdens het aftappen van het bloed en creperen zieke en kreupele dieren zonder enige zorg. De weiden liggen vaak vol kadavers van paarden die de mishandelingen niet overleefden. 

E-mailactie Dier&Recht

Dier&Recht start een e-mailactie en roept varkenshouders, melkveehouders en dierenartsen op helemaal te stoppen met het gebruik van middelen die PMSG bevatten, en te vragen naar synthetische alternatieven. Verder moet volgens Dier&Recht de Nederlandse politiek aandringen op een importverbod voor de EU.
Waarschuwing: de volgend video bevat schokkende beelden.
Bloedboerderij Zuid-Amerika - Bron Tierschutzbund Zürich, Dier & Recht
Bron: Dier&Recht

Meer over:

bloedboerderij

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar