Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Paarden dood door vuile sloot'

  •  
30-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
paard_ikjelle.jpg

© Fotograaf: ikjelle

Paarden kunnen een chronische ijzervergiftiging oplopen van het drinken van slootwater met verhoogde ijzerwaardes en er uiteindelijk aan dood gaan. Daarvoor waarschuwt Mathijs Theelen, specialist inwendige ziekten van paarden, van de Universiteit Utrecht.
Overleden door vergiftiging
Volgens hem zijn het afgelopen jaar vier paarden overleden door ijzervergiftiging. De dieren hadden jarenlang slootwater met verhoogde ijzergehaltes gedronken in twee polders, in de gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. “Dit zorgt voor stapeling van ijzer in verschillende organen en leidt uiteindelijk tot leverfalen”, zegt Theelen. Hij vermoedt dat tientallen paarden in de regio ijzervergiftiging hebben opgelopen.
Bij de overleden paarden werd ijzerstapeling aangetroffen in de lever, milt, longen, hersenen en gewrichten.
IJzerwaardes
Het water uit de sloten bevatte negen tot 149 keer de toegestane hoeveelheid ijzer voor drinkwater voor vee. De gevaarlijk hoge ijzerwaardes hebben volgens hem vermoedelijk een natuurlijke oorsprong. In de laaggelegen polders wordt ijzer door grondwater meegenomen uit de diepere bodemlagen naar de oppervlakte. De dierenarts acht de kans groot dat het probleem ook in andere delen van het land speelt.
Meer onderzoek
Theelen pleit er om die reden voor dat er meer onderzoek komt naar de sloten in Nederland. “Heel veel paarden drinken eruit en mensen zijn zich niet bewust van de gevaren. Er is helaas geen betaalbare behandeling om paarden te genezen van chronische ijzervergiftiging”, vertelt de dierenarts. Bij verhoogde ijzerwaardes zouden sloten moeten worden afgezet. Ook moeten inwoners van betreffende polders op de hoogte worden gebracht.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.