De jeneverbes is in Nederland ernstig bedreigd. Om deze zeldzame struik de ruimte te geven, wordt in boswachterij Maanschoten op de Veluwe concurrerend gewas met wortel en al verwijderd. Dat gebeurt met een Belgisch trekpaard: sterk als een machine, voorzichtig als een vrouwenhand.
Jeneverbes (Juniperus communis) is een conifeer die van nature in Nederland voorkomt. De jeneverbes is de enige struik in Nederland die op de Nederlandse Rode lijst van planten staat als algemeen voorkomend, maar sterk in aantal afgenomen. De jeneverbes is wettelijk beschermd volgens de Flora- en Faunawet. In Nederland groeien ze vooral op de Veluwe en in Drenthe, en een paar in Limburg.
Een van de plekken waar jeneverbes voorkomt is boswachterij Maanschoten bij Kootwijk. Er groeien daar naar schatting zo’n 1000 jeneverbesstruiken. Die dreigen in de knel te komen door oprukkende grove dennen en Amerikaanse vogelkers. Die zorgen ervoor dat de jeneverbessen te weinig licht en zon krijgen. Als ze te donker staan, kunnen ze van binnen vochtig worden en gaan schimmelen. Bovendien moet de wind tijdens de bloei vrij spel hebben om de zaden te kunnen verspreiden.
Om de jeneverbes meer ruimte te geven, worden de oprukkende concurrenten daarom verwijderd door
Staatsbosbeheer
. Zwaar materieel zou de kwetsbare grond te veel beschadigen. Daarom worden Belgische trekpaarden ingezet. Die zijn sterk genoeg om een vogelkers er met wortel en al uit te trekken, terwijl ze tegelijkertijd uiterst voorzichtig door het bos bewegen.