Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Paaiende forellen in de Geul

  •  
25-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
beekforel_j.werther_01.jpg

© Foto: j.werther

De herfst is over de helft en dat betekent dat de paaitijd van beekforellen is aangebroken. Met veel gewoel worden nu eitjes afgezet op de grindbodem van de Geul in Zuid-Limburg. Op verschillende plekken is het spetterende spektakel nu al te zien, tot in het hart van Valkenburg.
Spetterend spektakel
Langs de Geul in de buurt van Valkenburg hebben de eerste beekforellen al drie weken geleden hun drang tot voortplanting aan het publiek kenbaar gemaakt. Dat is vroeg, zeker omdat de temperatuur begin november nog vrij hoog was. Volgens het boekje is een goede periode om voort te planten als de watertemperatuur gezakt is naar ongeveer 6 graden. In koel, schoon, zuurstofrijk water gedijen de eieren het best. De verwachting is dat de komende weken het gepaai flink zal toenemen. Zelfs in hartje Valkenburg is het spetterende spektakel dan te aanschouwen!
Paaiende forellen in de Geul is een 'nieuw' fenomeen. Het is een teken dat het bergopwaarts gaat met de waterkwaliteit van de Geul. De snelstromende Geul is van nature weliswaar een echte forel- en zalmrivier, maar watervervuiling en migratiebarrières werden deze zalmachtigen uiteindelijk te veel. Daardoor stierven ze hier uit.
Volg de forel
Wie de forellen de komende weken vanuit huis wil volgen kan terecht op de  Facebookpagina  van VBC Geul, daar worden regelmatig video's geplaatst van paaiende beekforellen. Wie zelf buiten forellen wil zien kan gaan zoeken in Valkenburg of in een van de vele  natuurgebieden  langs de Geul.
Meer informatie:
-Bekijk ons TV-item over beekforellen
-Beluister de radio-reportage over de beekforel
-Lees meer op Natuurbericht.nl
Bron: ARK

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.