Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

P.J. Fransen: Voorjaar

  •  
04-07-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bloesem_05.jpg
Iedereen komt voorzichtig tevoorschijn uit de huiselijke warmte om de koude, miezerige dagen van de winter te vergeten en als je iets met de natuur hebt is het stil genieten geblazen.
Elke morgen loop ik even over mijn “landgoed” (een tuintje van 10 bij 10 meter midden in de stad) om het voorjaar levend te zien worden.
De mieren beginnen hun bedrijvige leventje weer op te pakken. Wat ze precies doen en waar het toe leidt …?... Joost mag het weten. Maar volgens kenners zijn het nuttige beestjes, dus laat ze maar lekker hun gang gaan.
De blauwe druifjes volgen de sneeuwklokjes , krokussen en de helleborissen op. De narcissen, tulpen en hyacinten  volgen. De eerste bloemen openen zich om al hun kleur en schoonheid te laten zien.
Bij het tuincentrum wordt enig kleuraanvulling gekocht in de vorm van viooltjes, lobelia’s en vlijtige liesjes .
De eerste  bijen en wespen laten zich zien en gaan op zoek naar iets eetbaars.
Een enkele libel zweeft rond op zoek naar …?...  ja wat?
De vogeltjes krijgen weer oog voor andere dingen dan alleen maar overleven. Ze zien elkaar weer zitten en zingen het hoogste lied, vermoedelijk uit blijdschap dat de winter voorbij is. Er is werk aan de winkel. Ze gaan op zoek naar een geschikte plaats om een nestje te bouwen. Er wordt af en aangesleept met alle mogelijke en onmogelijke afval, mosjes, kleine takjes en dergelijke om het nest te maken. Dan moeten ze op zoek naar een partner om een gezin te stichten. Het is een en al bedrijvigheid.
De vissen in de vijver komen eens aan de oppervlakte om te zien hoever het voorjaar gevorderd is. De salamanders doen hetzelfde.
De kikkers blazen zich op om een grote hoeveelheid kikkerdril te produceren. Al na een week of zo geeft dat een gekrioel van jewelste in de vijver. Al die dikkopjes zijn gelukkig nog onwetend van het feit dat het merendeel waarschijnlijk zal worden opgegeten door de goudvissen lang voor ze het stadium van “pootjes krijgen”  bereikt hebben. Slechts enkele zullen ook daadwerkelijk kikker worden.
Bij het warmer worden van de dagen kun je de bloemen zowat zien groeien. Er komt weer kleur en fleur in de tuin. Heerlijk!
Het humeur van het gros van de mensheid gaat met sprongen vooruit.
Dat alleen al  maakt  het voorjaar zo plezierig. Zelfs als je niets hebt met de  natuur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.