Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OVVT - 4 uur ondergrondse radio

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
ingang_Navogroeve_Cannerber.jpg
Vroege Vogels en OVT (VPRO) komen vier uur lang live vanuit de Boschberggroeve op de grens van Nederland en België.  'OVVT' gaat tussen 8 en 12 uur over ‘Natuurlijke Historie’. Onder het beroemde restaurant Chateau Neercanne in Maastricht was tot 1993 het Joint Operations Centre van de NAVO gevestigd. In een oude mergelgroeve waren dagelijks 400 man in het diepste geheim aan het werk. De groeve wordt op deze zondag symbolisch overgedragen van Defensie aan het Limburgs Landschap in een uitzending over koude oorlog en ondergrondse natuur. Een uniek samenwerkingsproject van Vroege Vogels en OVT in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en Limburgs Landschap.
De Boschberggroeve is nu de schoonste groeve ter wereld! Nooit eerder werd een ondergronds gangenstelsel zo netjes opgeruimd. De afgelopen jaren zijn voor zo’n dertig miljoen euro asbest, dieselolie en zestien kleine afvalbergen verwijderd. De asbest was levensbedreigend, de olie van de dieselgeneratoren naderde het grondwater en het afval was ooit voer voor spionnen. “Niets de berg uit” was het devies in de NAVO-jaren, alles was topsecret.
In een gestofzuigde groeve, bij kaarslicht en gaslampen praten de presentatoren Michal Citroen en Menno Bentveld niet alleen over het dagelijks leven in het J.O.C., maar ook de andere aspecten van natuur en geschiedenis in dit bijzondere stukje Nederland komen aan bod.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.