Een groot deel van het Alpengebied wordt getroffen door zware regenval en overstromingen. Vooral in Zwitserland, het westen van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland is de situatie ernstig. Vandaag blijft het hier flink regenen.
Op veel plaatsen is de hoogste hoogwateralarmfase van kracht. De meteorologische situatie is vergelijkbaar met augustus 2002 toen de Elbe buiten haar oevers trad en Polen en Duitsland te maken hadden met ernstige overstromingen. Het slechte weer in Zuid-Europa hangt samen met een zogenoemde Genua-depressie, een actief lagedrukgebied in de Golf van Genua. Rond dat lagedrukgebied stroomt warme vochtige lucht uit het gebied van de Middellandse Zee naar het noorden. Het lagedrukgebied ligt al enkele dagen op die plaats en trekt slechts langzaam oostwaarts. Met name in het Alpengebied waar de lucht door de bergen gedwongen wordt te stijgen ontstaan dan zware buien. Op grote delen van het zuiden van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in vijf dagen 100 tot 300 mm gevallen, waarvan lokaal 100 tot 200 mm in 24 uur. Eerder deze zomer viel er ook al veel regen in het Alpengebied. Rond 10 juli viel bij Salzburg eveneens 100 tot 150 mm in enkele dagen.
Enkele exacte cijfers: in het Zwitserse Napf viel tussen zondagmiddag 21 augustus en maandagmiddag 12.00 uur 148 mm, in Engelberg 128 mm. Verder meldden Moleson op 22 augustus 109, Pfaffeien-Oberschrot 94, Interlaken 94, Luzern 90 mm. Garmisch-Partenkirchen meldde op 23 augustus een 24 uursom van 105 mm, Oberstdorf 122 mm.
In de Balkanlanden, vooral in Roemenië was in juni al sprake van wateroverlast. De afgelopen zomer zijn hier herhaaldelijk grote hoeveelheden regen gevallen die hebben geleid tot overstromingen. Ook in de omgeving van Barcelona is het in het afgelopen weekeinde zwaar weer geweest. Plaatselijk viel in korte tijd meer dan 100 mm en viel er zware hagel. De lokale buien hebben hier echter nog geen einde kunnen maken aan de droogte.