Overstekend wild_21_08_2009
• 21-08-2009
• leestijd 1 minuten
Het langste ecoduct ter wereld, de Natuurbrug Zanderij Crailoo, nabij Hilversum, is een groot succes. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra. Dagelijks maken er Reeën, konijnen, hazen en vossen gebruik van het ecoduct dat in 2006 werd geopend. Zelfs een aantal dassen en boommarters wisten de natuurbrug de afgelopen jaren te vinden. Reptielen en amfibieën zijn minder aangetroffen. Volgens Alterra zijn er meer poelen op de brug nodig om de migratie door amfibieën en ringslang te bevorderen. Ook pleiten de onderzoekers voor meer dekking, onder andere een ononderbroken stobbenwal die over de volledige 800 meter lange traject dekking biedt aan hagedissen en andere kleine dieren.
In mei 2006 opende Koningin Beatrix, tussen Hilversum en Bussum, het langste ecoduct ter wereld; bedoeld om de versnipperde natuurgebieden op dit deel van de Heuvelrug (Heuvelrug is het Gooi + Utrechtse Heuvelrug) weer met elkaar te verbinden.
Een ecoduct, wildwissel, natuurbrug of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. Ecoducten worden gebouwd als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, bedoelt om de teruggang van de biodiversiteit in Nederland af te remmen.