Vroege Vogels

Oversteekmogelijkheden in België voor wilde kat

  •  
07-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wildekat.jpg
De Europese wilde kat is bezig met zijn terugkeer naar Nederland en Vlaanderen. Het aantal wilde katten in de Duitse Eifel en Belgische Ardennen neemt de laatste jaren toe, waardoor de territoria vol raken en een aantal katten naar andere gebieden zoals de Voerstreek en Zuid-Limburg trekt. Snelweg E40, een belangrijke barrière voor wilde katten en andere dieren op deze reis, is onderzocht op passeerbaarheid.
Onderzoek
Elze Polman heeft als stagiaire bij ARK Natuurontwikkeling alle oversteekmogelijkheden bij de E40 van Luik tot Aken in kaart gebracht. In totaal zijn er 56 oversteekmogelijkheden gevonden, waarvan 12 bruggen, 10 onderdoorgangen en 34 duikers. Op sommige locaties zijn camera’s geplaatst om vast te stellen welke dieren gebruik maken van de oversteekplaatsen. Er zijn tijdens dit onderzoek geen wilde katten vastgelegd, maar wel veel andere diersoorten. Zo gebruiken vossen vooral duikers en het ecoduct om de snelweg over te steken; dassen gebruiken vooral voetgangerstunnels. Daarnaast zijn bij duikers verschillende soorten kleine marterachtigen vastgelegd.

Druk verkeer

Dit onderzoek laat zien dat bruggen het minst geschikt lijken voor wilde katten om de snelweg veilig over te steken als gevolg van het drukke verkeer op de bruggen. Korte onderdoorgangen die met name door voetgangers gebruikt worden, lijken vooral geschikt voor nachtdieren zoals wilde kat en das. Verder zijn duikers vaak gelegen op plekken waar weinig mensen komen en lijken daardoor ook geschikt om veilig de snelweg te passeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.