Overstap10daagse: simpel bijdrage leveren aan klimaat
• 07-12-2017
• leestijd 2 minuten
© Bron: pixabay
Tien dagen lang stappen honderden, misschien wel duizenden mensen tijdens de overstap10daagse over van een vervuilende bank en/of energiebedrijf naar een schoon alternatief. De klimaatcrisis noodzaakt tot snelle vermindering van de uitstoot van CO2. Huishoudens kunnen daar heel simpel een grote bijdrage aan leveren door hun geld niet meer uit te geven aan fossiele energiebedrijven en/of door hun geld weg te halen bij banken die nog investeren in fossiele en nucleaire energie, zegt milieuorganisatie WISE.
Milieuorganisatie WISE
De overstap10daagse is een initiatief van milieuorganisatie WISE. Via hun website kunnen mensen eenvoudig overstappen naar een groene energieleverancier en een duurzame bank. Volgens de organisatie leidt dit tot duizenden kilo’s CO2 die niet meer uitgestoten worden.
‘Verandering gaat te traag’
Er komen elk jaar meer groene energiebedrijven bij. Maar de grote, traditionele energiebedrijven veranderen langzaam en beheersen nog de markt, pleit WISE. Het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de energiebedrijven toont het aan; vier van de vijf grootste leveranciers die in Nederland actief zijn, scoren een onvoldoende. De grote traditionele banken veranderen ook te traag de mileuorganisatie. De ABN Amro, ING en Rabobank scoren nog steeds een onvoldoende in het jaarlijkse onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, met name op milieugebied.
Reactie directeur mileuorganisatie
Peer de Rijk, directeur WISE; "Het wordt tijd dat we met onze portemonnee gaan stemmen. Met ons geld investeren banken in kolen- en kerncentrales, en financieren ze reusachtige mijnen die hele landstreken verwoesten. Met ons geld blijven de fossiele energiebedrijven kolencentrales exploiteren, verzetten ze zich tegen strenger klimaatbeleid en lobbyen ze voor subsidie op de bijstook van biomassa om kolencentrales open te kunnen houden. Dat moet afgelopen zijn".
Met de overstap10daagse wil Wise mensen een zetje geven om te ‘divesteren’; haal je geld weg bij de vervuilers en stimuleer de bedrijven die willen vergroenen.
Bron: ANP