Om het protest tegen de aanleg van de snelweg A6-A9 kracht bij te zetten zond Vroege Vogels op zondag 25 juni 2006 live uit vanaf de actiewoonboot "Flark" op het Naardermeer. Presentator Frank van Pamelen en redacteur/verslaggever Henny Radstaak brachten de nacht ervoor door op de Flark...
Het schemert al behoorlijk wanneer presentator Frank van Pamelen en ik zaterdagavond tegen half elf vanuit Naarden het weggetje opdraaien naar het Naardermeer. Als we aankomen bij de Visserij treffen we daar collega en verslaggever Rob Buiter, die in het holst van de nacht een reportage zal maken over de nachtwandeling, georganiseerd door Nemo (de vereniging voor vrije wandelaars) en het Platform tegen A6-A9. Honderden tegenstanders van die snelweg zullen rond 3 uur 's nachts aan de rand van het Naardermeer getuige zijn van een 'Keltisch-druïdisch ritueel'.
Beheerder Gradus Lemmen loodst ons telefonisch naar het botenhuis, waar we één van de roeiboten kunnen nemen om naar de Flark toe te gaan. Gelukkig was Rob wél zo slim om een zaklamp mee te nemen, zodat we snel de betreffende boot vinden, onze spullen aan boord hijsen en, uitgezwaaid door Rob, die aan de kant blijft om nog even een dutje in z'n auto te doen, koers zetten naar de actiewoonboot.
Nou ja koers: zigzaggend van rietkraag naar rietkraag peddelen we over het met gele plomp bedekte water, half stikkend van de lach omdat Frank en ik als landrotten de roeiboot nauwelijks onder controle weten te houden. Gelukkig kan ik me van een vorig tochtje (bij daglicht) nog herinneren welke watergang we in moeten, zodat we tien minuten later in het half duister de contouren van de Flark in de verte zien opdoemen.
Kabels
We stappen aan boord van de prachtige woonark, waar eerder die dag NOB-technici Leon van Loon en Peter Moossdorff samen met Vroege Vogels-samensteller en regisseur Joost Huijsing de apparatuur hebben opgebouwd om morgenochtend de uitzending live vanaf de Flark te kunnen verzorgen. Aan de reling zijn masten bevestigd, op het achterdek staat de presentatietafel opgesteld en de tafel binnen staat vol met de benodigde regeltafels, zenders, ontvangers en vooral veel kabels. Aan boord is uiteraard geen ISDN, maar gelukkig zijn we hemelsbreed niet ver van het Hilversumse Mediapark verwijderd zodat het radiosignaal morgenochtend rechtstreeks door de ether via Hilversum de zender van Radio 1 op kan.
We stommelen de trap op naar boven, waar twee slaapvertrekken zijn, en vragen ons af in welk bed Linda de Mol geslapen heeft. Want behalve op een mooie plek in een uniek natuurgebied verblijven we de komende twaalf uur ook op een plek waar diverse ?prominente? Nederlanders onlangs ook hebben vertoefd.
Kikkerconcert
Dan is het tijd om op ons gemak op het achterdek te gaan zitten en de omgeving op ons in te laten werken. Langzamerhand, zo tegen twaalven, ontstaat er om ons heen een concert van kwakende kikkers. Het begint met één, maar al snel horen we ze full stereo van alle kanten. In het donker ontwaren we een silhouet van een laat overvliegende purperreiger. Alleen het geluid van de koekoek ontbreekt nog. Frank en ik wanen ons op vakantie in Finland, of Polen, waar gebieden à la Naardermeer vele malen in het kwadraat te vinden zijn. Het is windstil, en daardoor worden rücksichtslos met onze neus op de feiten gedrukt: we zijn in Nederland, in de Randstad, en het onafgebroken geluid van voortrazende auto?s op de A1 vormt een continue stoorzender bij onze nachtelijke natuurbeleving.
Lichtslang
Minder storend is de trein die regelmatig in de verte passeert. De lijn tussen de stations Naarden-Bussum en Weesp gaat dwars door het natuurgebied. En paar keer zien we een trein als een fraaie lichtslang zich door het schimmige decor van het Naardermeer bewegen.
Nog een paar dagen tot het kabinet een besluit neemt over de A6-A9. We zitten aan de tafel waar de volgende morgen voorstanders van die weg, als Bert Mooren van werkgeversorganisatie VNO-NCW-West zullen discussiëren met tegenstanders als Dennis Jannette Walen van het Platform tegen A6-A9 en Wijnand Duijvendak van GroenLinks. Aan de hand van het draaiboek nemen we nog even de uitzending van de volgende ochtend door en laten de verschillende standpunten van de uitgenodigde gasten nog even de revue passeren. Dan gaat de laptop uit en gaat het gesprek over alles behalve de komende uitzending. De vele kikkers om ons heen, ongetwijfeld tegenstanders van de snelweg, doen naar hartelust mee.
Wakker worden met de koekoek
Om half twee is het toch echt tijd om te gaan slapen. De volgende ochtend vóór zeven uur zullen onze collega's zich bij de Flark melden. 's Nachts word ik nog even wakker en constateer tot mijn tevredenheid dat de koekoek uiteindelijk toch nog van zich laat horen.
Dat doet hij nog steeds als ik om half zes weer wakker word en in de kamer naast me Frank hoor opstaan. Hij heeft nog wat te doen voordat de uitzending straks begint: een vers maken over het ontwaken in het Naardermeer, waarmee we na het nieuws van acht uur de uitzending zullen gaan beginnen. Als ik later beneden kom om even snel onder de douche te stappen (best fijn zo?n luxe woonboot) pruttelt het koffiezetapparaat al en zit Frank in het oranje licht van de opkomende zon op het achterdek inspiratie op te doen voor het vers. Af en toe krabbelt hij wat op de achterkant van een VARA-envelop. Om ons heen het gekwetter van rietzangers en het geluid van de kleine karekiet. Iets na half zeven horen we stemmen: het zijn onze collega?s, die ?gewoon? thuis hebben geslapen en nu met de fluisterboot met Gradus aan het roer bij ?onze? Flark arriveren. Rob Buiter ziet er nog monter uit na de opname en montage van zijn nachtelijke reportage.
Nog ruim een uur tot het begin van de uitzending. Microfoons worden aangesloten en de verbinding met Hilversum wordt getest. Technici, verslaggevers en regisseur nemen hun positie in. Op de achterkant van de envelop ontstaat langzaam het begin van de Vroege Vogels uitzending van zondag 25 juni 2006, live vanaf de Flark in het Naardermeer.
Henny Radstaak - redacteur/verslaggever
foto: Peter Moossdorff