Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overleg afschot herten in Waterleidingduinen_24_06_2011

  •  
24-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_117020.jpg
De provincies Noord- en Zuid-Holland gaan overleggen met de gemeente Amsterdam en duinbeheerder Waternet over het afschieten van herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat liet gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland vrijdag weten. Een meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam wil afschieten alleen toestaan als hekken niet helpen tegen de overlast.
Bond wil snel overleg over de nieuwe situatie. ,,Het duurt nog twee tot drie jaar voordat alle hekken er staan. In de tussentijd groeit de hertenpopulatie met een kwart per jaar. Dat zorgt voor meer schade, overlast en onveiligheid.'' Hij wil niet afwachten tot de situatie 'onbeheersbaar' wordt. Uitbrekende herten brengen het verkeer in gevaar en brengen schade toe aan de landbouw. Ook lopen de dieren in woonwijken en vreten ze daar tuinen kaal.
Het college van Amsterdam stemde in met het Faunabeheerplan van de provincie, waarin staat dat herten mogen worden afgeschoten, maar de gemeenteraad wil dus dat dat alleen gebeurt als laatste redmiddel. Volgens Bond is instemming van de raad echter niet nodig. ,,Provincie- en gemeentebestuur hebben de taak de Flora- en Faunawet uit te voeren.''
In het uiterste geval kan de provincie als hogere bestuurslaag de gemeente overrulen en toch gaan afschieten. ,,Dat betekent niet dat het damhert in dat geval vogelvrij is. Schieten is slechts een van de middelen.'' De gedeputeerde is evenals de Amsterdamse raad voorstander van professioneel faunabeheer. Beroepsjagers houden dan net als op de Veluwe de herten in de gaten en gaan pas schieten als ze buiten de hekken dreigen te komen. Wie dat moet betalen, is een van de onderwerpen van overleg.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.