Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overlast straalvliegtuigen neemt toe

  •  
21-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
img_759_Wadden_46.jpg
Het aantal klachten dat bij de Waddenvereniging binnenkomt over geluidsoverlast van straalvliegtuigen is het laatste half jaar toegenomen. Vaak bellen mensen naar de Waddenvereniging uit onvrede over hoe hun klachten bij het Ministerie van Defensie worden afgehandeld. Over elke klacht heeft de Waddenvereniging contact met Defensie.
In de maanden juni en juli kwamen de meeste klachten binnen. Deze waren vooral afkomstig van mensen die zich bevonden in de omgeving van de vliegroute van Leeuwarden naar de Marnewaard en Schiermonnikoog. De Open Dag van de Luchtmacht en een grote oefening aan het begin van de vakantie waren hier de oorzaak van. Reden voor ons om Defensie wat uitvoeriger over deze klachten te bevragen. Een gesprek met zowel een positieve als negatieve uitkomst.
De positieve uitkomst is dat het Regionaal Militair Commando Noord (RCM-Noord) meer rekening wil houden met de wensen van de klagers. Zij willen daarvoor deze mensen benaderen en zij staan open voor suggesties. Daarnaast willen zij ook uitleggen dat er geoefend moet worden en hoe en waarom dit gebeurt.
Onbekend
Uit een eigen analyse van RCM-Noord naar aanleiding van de vele klachten, concluderen zij dat de communicatielijnen (intern en extern) en de communicatiemomenten niet goed op elkaar zijn afgestemd. Ook daar willen zij verbetering in brengen. Een goed initiatief van twee welwillende werknemers bij Defensie, maar toch teleurstellend voor de Waddenvereniging. Dezelfde conclusie is namelijk begin 2003 door andere personen bij Defensie ook al getrokken. De vele klachten en verstoringen bij een grootschalige oefening in oktober 2002 waren toen de aanleiding. Destijds is een uitgebreid communicatieplan opgesteld met verschillende overheden. Helaas zijn het plan en de bijbehorende afspraken onbekend bij de mensen van RCM-Noord waarmee de Waddenvereniging deze week heeft gesproken. En waarschijnlijk ook bij veel anderen van Defensie. Reden voor de Waddenvereniging om te pleiten voor een goede borging van de nieuwe afspraken. Een juridische borging in een vergunning of convenant is op zijn plaats, zodat onnodige overlast voor mens en natuur door slechte communicatie kan worden voorkomen.
Bron: Waddenvereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.