Vroege Vogels

Overlast ganzen diervriendelijk opgelost

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
gans_20.jpg
De grote groep ganzen op het Haagse landgoed Clingendael baarde de Dierenbescherming Haaglanden zorgen. Een uitdijende groep ganzen kan voor overlast gaan zorgen. De Dierenbescherming zocht contact met de Gemeente Den Haag en kwam tot een diervriendelijke oplossing.
De ganzen in Clingendael wonen er al tientallen jaren en zijn een begrip geworden in Den Haag. Op 22 juli vond een grootscheepse vangactie van de circa 80 ganzen in Clingendael plaats. De dieren, grotendeels op hoge leeftijd, zijn door het diervriendelijke bedrijf Hofganzen gevangen en overgebracht naar Akka’s Ganzenparadijs in Dalen, waar ze hun oude dag mogen doorbrengen. Omdat er veel liefhebbers zijn van deze vogels in Clingendael en de locatie een prachtige leefomgeving voor de dieren vormt, is er een groep van circa 50 gezonde jonge ganzen uit Akka's Ganzenparadijs teruggeplaatst. Om uitbreiding van het aantal ganzen te beperken, zal bij deze nieuwe populatie structureel nestbeheer worden toegepast.
Nestbeheer
Voor de Dierenbescherming Haaglanden is de groep de ganzen in Clingendael dit jaar een groeiende zorg geworden. Van ganzen is het bekend dat een onbeheerde populatie snel kan groeien waardoor deze voor overlast in de omgeving kan zorgen. Dit was voor de Dierenbescherming Haaglanden reden om contact te zoeken met de Gemeente Den Haag om te praten over nestbeheer. In verschillende delen in de regio wordt nestbeheer al met succes toegepast.
“Tijdens het broedseizoen worden de nesten van de ganzen periodiek gecontroleerd en de eieren in olie gedompeld om te voorkomen dat de eieren uitkomen. Dit moet met de nodige deskundigheid gebeuren om er voor te zorgen dat dit op een diervriendelijke manier plaatsvindt”, legt regiodirecteur Diana van der Lely uit. Het advies van de Dierenbescherming om dit ook bij de ganzen in Clingendael toe te passen om verdere uitbreiding van de groep te voorkomen, is door de gemeente Den Haag positief ontvangen en zij werkt graag mee aan een oplossing.
Ganzendeskundige
Na groen licht van de Gemeente zoekt de Dierenbescherming Haaglanden contact met Trizin Hof van Hofganzen Ganzenbescherming Nederland. Trizin onderzoekt de populatie in Clingendael en komt tot de conclusie dat het hier veelal oude ganzen betreft. Volgens de ganzenexpert zijn sommige dieren al zestig jaar oud. In de groep bevinden zich meerdere zieke en kreupele ganzen. De Dierenbescherming ontving hierover in het verleden al meldingen van bezorgde burgers.
Bejaarde ganzen naar Ganzenparadijs
Toen duidelijk werd dat het vooral oude ganzen betrof, ontstond het plan om de hele groep te vangen en onder te brengen bij Akka’s Ganzenparadijs. Op deze manier hoeft de groep, die bij ganzen uit hechte familiebanden bestaat, niet uit elkaar te worden gehaald. Als het nodig is, kunnen zij ook medisch worden verzorgd. Om de leegte in het park op te vullen, is een kleinere groep jonge gezonde ganzen uit Akka’s Ganzenparadijs in Clingendael geplaatst. Zo gaan beiden groepen ganzen een goede toekomst tegemoet en hoeven de trouwe bezoekers van Clingendael de levendigheid van deze snaterende vogels niet te missen.
Het plan is in goed overleg met de beheerder van landgoed Clingendael afgestemd. Het nestbeheer zal in de toekomst ook worden uitgevoerd door het diervriendelijke bedrijf Hofganzen.
Bron: Dierenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.