Vroege Vogels

Overlast eikenprocessierups duurt langer

  •    •  
06-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eikenprocessierups_08.jpg
De overlast die eikenprocessierupsen veroorzaken, zal deze zomer langer duren dan andere jaren. Dat komt doordat april, mei en juni koel zijn geweest, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.
Half juli
Gewoonlijk houdt de overlast van de rupsen rond half juli op, maar nu zullen tot medio augustus brandhaartjes ronddwarrelen in gebieden met Hollandse eikenbomen. De brandhaartjes kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Om die reden proberen gemeenten en natuurbeheerders de rupsen te bestrijden, maar er is nog steeds geen echt afdoende methode gevonden.
Wegzuigen van nesten
Het Kenniscentrum waarschuwt dat de bestrijding deze zomer langer moet doorgaan dan anders. Gewoonlijk stoppen beheerders rond deze tijd met het wegzuigen van nesten. "Te vroeg stoppen is onverantwoord wegens de gezondheidsrisico's en leidt zeker tot hogere kosten in de volgende jaren, want niet weggezogen rupsen komen op veel meer plaatsen terug.''
Overigens zijn er, ook door het koele voorjaar, in het hele land behalve het noorden en noordoosten minder rupsen dan andere jaren.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.