Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overijssel neemt stikstofmaatregelen om boeren te helpen

09-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Mest_meeney.jpg

Trekker die bemest

© Fotograaf: meeney

Doordat de boeren geen natuurvergunning kunnen krijgen, stoten ze illegaal stikstof uit. Voor 2019 was het voldoende om een zogeheten PAS-melding te doen, maar daar zette de Raad van State een streep door. De provincie stelt de afgelopen maanden "zich tot het uiterste" te hebben ingespannen om een oplossing te zoeken voor deze PAS-melders. Het niet bemesten van provinciale grond zou juridisch houdbaar moeten zijn.

Voorlopig is het nog niet mogelijk om de PAS-melders te legaliseren, geeft de provincie aan. De beschermde natuurgebieden zijn overbelast door de neerslag van stikstof en eerst moet een daling in uitstoot worden aangetoond. Het is mogelijk dat niet alle PAS-melders volledig zijn geholpen met deze tijdelijke maatregel van de provincie.

De provincie was verplicht om te handhaven bij boeren zonder natuurvergunning door een uitspraak van de rechter. De provincies hebben steeds gesteld dat ze niet zouden gaan handhaven, omdat de bedrijven buiten hun schuld niet beschikken over de juiste natuurvergunning. Ze zijn slachtoffer van wijzigend overheidsbeleid, dat zij niet konden voorzien. Maar milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat provincies zich aan de regels moeten houden en begon met zaken tegen de provincie Overijssel.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.