Vroege Vogels

Overheid in gebreke vanwege geheime gegevens over landbouwgif

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bollenveld urchje

© Foto: urchje

Greenpeace stelt vandaag de overheid in gebreke omdat gegevens over bestrijdingsmiddelen nog steeds niet openbaar zijn gemaakt. Greenpeace procedeerde vijf jaar lang om voor elkaar te krijgen dat de overheid niet langer geheim houdt hoeveel landbouwgif er wordt verkocht. Dat is gelukt. De Raad van State oordeelde 30 januari dat de gegevens gepubliceerd moeten worden. Inmiddels zijn twaalf weken verstreken en zijn de verkoopcijfers nog steeds niet gepubliceerd.
Greenpeace wil weten hoeveel landbouwgif er in Nederland wordt verkocht. De overheid en de industrie wilden dat geheim houden omdat het interessante informatie is voor de concurrentie. Maar om te achterhalen hoeveel burgers zelf binnen krijgen van deze middelen is het noodzakelijk om te weten wat er precies gebruikt wordt en waar dit gespoten wordt.
Het CBS publiceert wel cijfers hierover maar dat is een schatting gebaseerd op vrijwillige enquêtes onder boeren. Maar uit gegevens die per ongeluk openbaar zijn geworden, blijkt dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen dat daadwerkelijk verkocht wordt veel hoger is.
Minister Carola Schouten van LNV geeft aan dat ze het prima vindt als de gegevens openbaar worden gemaakt.
Meer informatie hierover op Zembla  

Meer over:

zembla, landbouwgif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.