Vroege Vogels

Overheid in actie tegen illegale plant- en dierhandel

  •  
29-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schubdier

© Schubdier - Bron Wikipedia

In de periode van 1 september tot 5 november hebben Nederlandse diensten gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten en dieren. De acties richtten zich op controles en voorlichting.
Internationaal zijn er afspraken gemaakt over het verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden van beschermde planten en dieren om te voorkomen dat deze soorten uitsterven of sterk in aantal afnemen. Ook Nederland heeft zich gecommitteerd aan deze afspraken. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Douane, het Openbaar Ministerie en de Politie hebben de handen ineen geslagen. Het gezamenlijk optreden komt bovenop de reguliere acties die het hele jaar door blijven plaatsvinden.

Beslag genomen

In totaal hebben de controles 59 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. In postpakketten werden schubben van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier aangetroffen. Op Schiphol werd een passagier aangetroffen met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer onderweg naar China. De passagier is veroordeeld tot zes maanden gevangenschap.
Ook meerdere orchideeën, producten van beschermde houtsoorten en 40 kilo poeder van slangenhout zijn in beslag genomen. De inspecteurs vonden medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen. Verder kwamen de inspecteurs schedels van apen en krokodillen, tien zendingen levende koralen, een schild van een groene zeeschildpad, drie poten van een Afrikaanse olifant en zes vlinders tegen. Alles werd illegaal ingevoerd of doorgevoerd en is in beslag genomen.
Bron: Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.