Vroege Vogels

Overheid houdt verbod op giftige uitstoot binnenvaart tegen

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
Binnenvaartschip

© Fotograaf: PietSchuttelaa

Opeenvolgende ministers van Infrastructuur en Waterstaat hebben een verbod op het uitstoten van giftige dampen door de binnenvaart ten onrechte tegengehouden. Dit blijkt uit een juridische analyse van hoogleraar internationaal economisch recht Alessandra Arcuri van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Die analyse deed ze op verzoek van Omroep Flevoland en deelde ze ook met NRC.

Giftige dampen

Dagelijks laten ongeveer vijftien binnenvaartschippers giftige dampen uit hun tanks ontsnappen, blijkt uit schattingen van het ministerie. Daar komen per keer duizenden kubieke meters giftige en kankerverwekkende dampen bij vrij. De dampen ontsnappen nadat schippers hun vracht olie- of chemische producten hebben afgeleverd bij een klant. Na het lossen blijven dampen achter in de ladingtanks, die naar buiten worden geblazen om de tanks schoon te maken voor een nieuwe lading.

Bron: ANP

Meer over:

binnenvaart,
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wijenik
Wijenik23 jan. 2023 - 16:21

Ik begrijp niet, dat de beleidsbepalers nog steeds economische belangen laten voorgaan op ecologische belangen. Zolang we dit soort dingen blijven doen. Gaat er geen verandering komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.