Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Overeenkomst moet Limburg beter beschermen tegen water

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
heuvelland_5b04f81bde483_medium

Geuldal bij Epen

© JurgenMaassen

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat tekende vandaag in Valkenburg de bestuursovereenkomst Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). Die moet de provincie beter beschermen tegen extreem hoge waterstanden en overstromingen, zoals die van een jaar geleden. Het programma wil de capaciteit van de afvoer van beken en zijrivieren vergroten. Daarnaast moet het klimaatbewustzijn van inwoners vergroot worden.

Tien tot vijftien jaar

Tijdens de bijeenkomst in Valkenburg werd een 'Regionale Actietafel' geïnstalleerd, die de maatregelen aanstuurt. Het programma zal tien tot vijftien jaar nodig hebben om de waterveiligheid te garanderen. De overeenkomst tussen onder meer Rijk, de provincie, gemeenten, boeren en andere grondbeheerders en Waterschap Limburg is de eerste stap naar een gezamenlijke aanpak van de gevolgen van de klimaatcrisis, volgens de partijen.

"Het stikstofdossier kan ons in de weg staan, als we meer weilanden in het Heuvelland willen om water vast te houden"
Theo Reijnders, directeur van WRL

Het heeft geen zin om in het Zuid-Limburgse landschap zes meter hoge dammen neer te zetten, aldus directeur Theo Reijnders van WRL. "We zullen ook moeten kijken naar andere opgaven, integraal moeten werken", zei Reijnders. "Het stikstofdossier bijvoorbeeld kan ons in de weg staan, als we meer weilanden in het Heuvelland willen om water vast te houden." Het gaat dus niet alleen om water en waterkeringen. Ook de landbouwtransitie en stikstof moeten in het programma betrokken worden.

Vraag het de inwoners

"De inwoners weten het meeste van het gebied waar ze in wonen en weten het beste aan welke knoppen ze kunnen draaien", vindt de Limburgse gedeputeerde Lia Roefs (PvdA). Zij riep de aanwezige wethouders op deze signalen mee te nemen. Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord kondigde aan dat er "minirampenplannetjes" in de maak zijn voor wat inwoners zelf kunnen doen.

"Wat vorig jaar in Limburg, maar ook in België en Duitsland is gebeurd, hopen we niet meer mee te maken", zei minister Harbers. "Dit is echter geen vanzelfsprekendheid, omdat er grenzen aan de maakbaarheid van het watersysteem zitten. Daarom hebben we in het coalitieakkoord 300 miljoen gereserveerd voor maatregelen in de beekdalen van zijrivieren van de Maas, zodat we Limburg beter kunnen beschermen tegen weersextremen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.