Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Over tjiffen en fitissen _16_03_2010

  •  
16-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tjif_01.jpg
Half maart betekent tjiftjaffentijd. De eerste werden al begin februari gezien maar dat zullen overwinteraars geweest zijn. Nu de temperatuur stijgt komen er meer en meer terug en beginnen ze te zingen. Dit geldt niet voor de fitis. Die wordt pas eind maart verwacht.
Ieder jaar wordt het (vroege) voorjaar weer ingeluid door zingende tjiffen. Medio maart is steevast de tijd dat ze massaal terugkeren naar ons land. De tjiftjaf lijkt erg veel op de fitis, alleen is de tjiftjaf over het algemeen wat bruiner getint dan de groenig getinte fitis. Ook de pootkleur van beide soorten verschilt. De tjiftjaf heeft donkere poten, de fitis over het algemeen lichte poten.
Pas over twee weken worden de eerste fitissen terug verwacht. Dus mocht u op dit moment denken dat u een fitis heeft gezien, dan is de kans het grootst dat het toch een tjiftjaf is geweest. Ook tjiftjaffen kunnen soms lichtere poten hebben.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.