Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Over de 41.000 handtekeningen tegen hoge kalversterfte

25 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
kalfjes.jpg

© Jeanet1

Meer dan 41.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie van Stichting Dier & Recht tegen de torenhoge kalversterfte in de Nederlandse melkveehouderij. Friesland Campina en LTO Nederland zullen de petitie op woensdag 26 april om 10.00 uur in Den Haag in ontvangst nemen.

Kalversterfte is veel te hoog

Op Nederlandse boerderijen komt meer dan 13% van de kalfjes om het leven voor ze een jaar oud zijn. En de sterfte neemt ieder jaar verder toe. De oorzaak: op de steeds groter wordende bedrijven ontbreekt het de kleintjes aan de zorg en aandacht die ze nodig hebben. De eerste moedermelk, de biest, wordt te laat geven of is vervuild. Hierdoor zijn kalfjes vatbaar voor diarree en luchtweginfecties. En omdat ze nauwelijks economische waarde hebben, creperen ze. Of worden ze geëuthanaseerd.

Veel handtekeningen

41.074 mensen zetten hun handtekening onder de petitie die Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelproducent, oproept om in actie te komen tegen de extreme sterftecijfers. Directeur Hans Baaij: “Het is duidelijk een onderwerp dat leeft. Burgers hadden geen idee dat er veel dierenleed kleeft aan de melk die ze kopen en zijn terecht verontwaardigd. Ook in de sector heeft het openbaar maken van de cijfers voor grote ophef gezorgd.“
Woensdag 26 april om 10.00 uur zal Dier&Recht de petitie aanbieden aan Friesland Campina en LTO.
Bron: Dierenrecht.nl

Meer over:

kalversterfte

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.