Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

OV-fiets moet naar 1 miljoen ritten per jaar

  •  
19-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
e-fiets.jpg
In een onmiskenbaar Hollandse plensbui presenteerde OV-fietsdirecteur Kaj Mook maandag de nieuwe OV-fiets. Herkenbaarder, robuuster en volledig in de NS-kleuren geel en blauw gespoten. Binnen drie jaar moeten elk jaar een miljoen ritten gemaakt worden met de huurfiets.
Het streven voor 2008 was 400.000 tochten. ,,Die doelstelling hebben we ruimschoots gehaald'', zei Mook. Het exacte aantal ritten wordt bij de presentatie van de jaarcijfers van de NS bekendgemaakt. De NS exploiteert de fietsen sinds 1 januari 2008. De eerste vijfhonderd nieuwe OV-fietsen zijn voor Utrecht en Hilversum. Geleidelijk zal het hele wagenpark vervangen worden. Over drie jaar moeten er zesduizend OV-fietsen rondrijden.
De nieuwe fietsen zijn gemaakt door de Nederlandse fietsenmaker Bikes2Go. Ze zijn minder diefstalgevoelig dan hun voorgangers. ,,Alhoewel er niet veel gestolen zijn.'' Dat zou komen omdat de huurders van de fietsen abonnementhouders zijn en dus geregistreerd staan. ,,En zij hebben daarin hun eigen verantwoordelijkheid.'' Bij de nieuwe generatie OV-fietsen loont het helemaal niet meer de moeite ze te stelen. ,,Ze hebben een uniek frame, dat zelfs overgespoten nog zo te herkennen is.''
Het aantal locaties waar de fiets te huur is, ligt nu op 185 en groeit de komende jaren verder naar 225. Dat is behalve bij ,,alle grote en middelgrote NS-stations'' ook bij metro- en busstations, parkeerplaatsen, bedrijventerreinen en stadscentra. ,,Overal waar je kan overstappen op de fiets.''
Net als het openbaar vervoer gaat ook de OV-fiets over op een chip. Die wordt verwerkt in een onbreekbaar labeltje aan het fietssleuteltje en in het pasje van de gebruiker. De huidige labeltjes met barcode braken bij bosjes. Waardoor de fietsen werkloos in de stalling staan. Dat probleem is nu opgelost.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.