Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Oudste wilde kat van Nederland' doodgereden in Limburg

  •  
23-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
346 keer bekeken
  •  
nature-wildlife-cat-mammal-fauna-whiskers-687046-pxhere.com

Wilde kat

© PxHere (CC0)

De 'oudste wilde kat van Nederland' is maandag dood gevonden op de N281 bij Nijswiller (Limburg). De zogenoemde WK2 behoorde tot een groep zeldzame hoogbejaarde dieren. Het dier was volgens een schatting minimaal 13 jaar oud toen het werd doodgereden, schrijven onderzoekers op de website Nature Today.

Identificatie van de kat

Het dier was een van de wilde katten die in 2014-2015 enkele maanden werd gevolgd met een gps-zender. Het kon dankzij een chipreader deze week worden geïdentificeerd. Zo werd bevestigd dat het om de oudste wilde kat ging die ooit in Nederland is geregistreerd.

Geen schootpoesje

Toen het dier in 2014 werd gevangen ging het volgens de onderzoekers om een "forse kater van ruim 4,5 kilo. Bepaald geen schootpoesje, maar een indrukwekkende, uit de kluiten gewassen, forse wilde kat". In het wild worden deze dieren zelden ouder dan tien jaar.

Geen veilige oversteek voor katten en boommarters

Volgens de onderzoekers worden er op de plek waar de wilde kat is doodgereden sinds enkele jaren regelmatig wilde katten en boommarters overreden. Er staat een dassenraster met een dassentunnel, maar deze soorten springen of klimmen over het raster, aldus de onderzoekers. "Gelukkig is er een natuurverbinding in voorbereiding." De onderzoekers hopen dat een veilige oversteek over de N281 snel wordt opgepakt. "Als dit knelpunt is opgelost kan de wilde kat zich gaan vestigen in andere delen van Nederland, zoals in Brabant."

Het overleden dier wordt onderzocht in het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. Hierna worden de resten opgenomen in de collectie van het museum Naturalis in Leiden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.