Vroege Vogels

Oudste wezen ter wereld wordt 175

  •  
15-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_150853.jpg

© schildpad harriet 175 jaar

Haar huid is erg gerimpeld, en ze is de laatste tijd wat pondjes aangekomen. Ook is ze niet zo snel meer, zelfs niet voor een schildpad. Maar haar ogen twinkelen soms nog ondeugend en ze kan nog wel twintig jaar mee. Harriet viert dinsdag haar 175ste verjaardag.
De Australische schildpad is daarmee hoogstwaarschijnlijk het oudste wezen ter wereld. In de dierentuin bij Brisbane is dinsdag een grote verjaardagstaart voor Harriet aangesneden, meldden Australische media.
Meegenomen door Darwin?
De schildpad is geboren voordat er stoomtreinen waren, toen slavernij nog mocht en voor de industriële revolutie goed op gang kwam. Het verhaal wil dat in 1835 de Britse natuurkundige Charles Darwin de toen 5-jarige Harriet persoonlijk van de Zuid-Amerikaanse Galapagos-eilanden haalde. De befaamde Darwin had evenwel niet door dat de schildpad een vrouwtje was. Dat bleek pas halverwege de vorige eeuw, toen ze al ruim honderd jaar als man door het leven was gegaan.
Velen betwijfelen de hoge leeftijd van de schildpad, maar DNA-testen hebben inderdaad uitgewezen dat ze zo oud is, en dat ze ooit bij de Galapagos-eilanden rondzwom.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.